Bufnita, o pasare “inteleapta”

Bufnita, o pasare “inteleapta”

Stiati ca bufnita apare pe sigla Academiei Romane, alaturi de zeita Minerva? De ce a fost aleasa tocmai aceasta pasare? Pentru ca bufnita era asociata de antici gandirii, intelepciunii. 

Bufnita, o pasare "inteleapta"

Bufnita a fost, de-a lungul secolelor, purtatoare a multor superstitii… Poate datorita privirii sale fixe (bufnitele pot privi doar inainte), poate datorita ochilor ei mari, poate datorita sunetelor pe care le scoate sau pentru ca este o pasare de prada nocturna.        Este cunoscuta din antichitate si asta le-o datoram lui Aristotel si lui Plinius. Interesant este ca bufnitele au reprezentat in diferite perioade ale istoriei fie un simbol al raului, fie un simbol al binelui.

Vederea ei nocturna, ca si celelalte calitati ale acestei pasari de prada, au inspirat diverse legende si superstitii. Soldatii greci credeau ca o bufnita ce trece pe deasupra lor le garanteaza victoria. Dimpotriva, romanii o considerau o piaza-rea. 

La fel de interesant este faptul ca, desi nu-si pot misca ochii, ele isi pot roti capul cu pana la 270 de grade. Vaneaza noaptea, folosindu-se in special de auz. Una dintre urechi este asezata mai sus decat cealalta, nu cu mult, dar suficient pentru a-i permite sa surprinda o gama mai larga de sunete, in timp real. Intregul lor penaj este astfel asezat incat sa ajute la captarea diverselor zgomote si sa trimita, prin intermediul urechilor, informatia spre creier. Scoate diverse sunete, unele pentru a-si delimita teritoriul, altele pentru a comunica cu suratele sale. 

Asa cum spuneam, bufnita este simbolul intelepciunii in culturile multor popoare, de aceea apare in diverse ipostaze in multe desene, gravuri sau tablouri. Mai nou si in filme, cum ar fi seria Harry Potter. In zilele noastre, in lume exista peste 220 de specii de bufnita. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *