Bremen, orasul de care m-am indragostit

Bremen, orasul de care m-am indragostit

 

Salut, pushti!

Acum, daca tot a inceput scoala, m-am gandit sa va povestesc despre orasul unde mi-am petrecut eu vacanta. Este vorba despre Bremen, din Germania.
Cand am ajuns pentru prima oara acolo stiam cate ceva despre acest oras doar de la… fratii Grimm, din “Muzicantii din Bremen”.
Eram in totala necunostinta de cauza, nu stiam nici macar ca se circula cu tramvaiul prin oras mai mult decat cu orice alt mijloc de transport.
Dar apoi am inceput sa-l descopar si trebuie sa recunosc ca am fost incantata. Orasul este splendid din toate punctele de vedere. De la zecile de magazine pana la Catedrala Sf. Petru din centrul orasului, care mi-a lasat o impresie puternica. Eu nu am vazut pana acum o cladire atat de frumoasa si impunatoarea ca aceasta! Nu o data am simtit cum ochii incep sa-mi lacrimeze in timp ce petreceam ceva timp acolo. Bradul imens de Craciun, toate cartile expuse ca intr-un muzeu, orga suspendata, pianul de la subsol, gradina interioara… totul crea o atmosfera coplesitoare. Iar noaptea, arata spectaculos…

 

Bremen, orasul de care m-am indragostit

 

As putea sta ore intregi povestind si despre Biserica Franciscana, cele doua parcuri minunate sau mall-urile (principala atractie, ati zice voi, pentru o pushtoaica asa, ca mine Smile), dar o sa ma opresc asupra altor lucruri…

De la barbatul din tramvai care semana cu Lenny Kravitz, pana la cuplul de batrani din noaptea de Revelion care se tineau de mana si la felul unic de a se distra al turcilor, totul mi-a placut in Bremen.

Orasul era viu, iar oamenii erau mereu gata sa te ajute daca aveai cu adevarat nevoie. Si pe cat de reci si indiferenti sunt considerati, pe atat sunt de amabili daca stii cum sa te porti.
Mi-a atras atentia si stilul lor vestimentar, foarte simplu in comparatie cu al nostru. Nu conteaza daca esti bogat sau sarac, hainele cam tot asa arata. Nimeni nu era interesat daca celalalt era bine sau prost imbracat, pentru ca, pana la urma, infatisarea nu e chiar cel mai important lucru.
Nu pot sa descriu in cuvinte frumusetea orasului vechi, a porturilor Cuxhaven si Bremerhaven… Am o scuza: Bremen este un oras care te lasa fara cuvinte. In plus, pentru mine a fost prima data cand am vazut altceva afara de Romania.

 

Bremen, orasul de care m-am indragostit
De altfel, schimbarea “decorului” m-a ajutat sa ma linistesc si sa imi revin din toate punctele de vedere.
Daca veti avea ocazia sa ajungeti acolo, vizitati tot ce se poate vizita, pentru ca merita si asta v-o spune o pushtoaica care nu e foarte usor de impresionat din acest punct de vedere.
Mai avem nevoie de cel putin doua sute de ani pentru a-i ajunge pe germani din urma si asta doar daca ei se opresc din evoluat. Avem un drum destul de lung de parcurs pana in punctul unde sunt ei acum si nici macar nu e nevoie de o privire atenta pentru a observa lucrul acesta. Se vede de la o posta.
Invatam mai mult ca ei, stim mult mai multe ca ei, oare de ce nu putem fi mai buni ca ei? Sau macar la nivelul lor? Chiar nu putem? Sau poate ca nu vrem? Poate, dar ar trebui… Orasele lor sunt frumos exploatate, iar Bremen este un exemplu foarte, foarte bun. Nu stiu daca am vazut trei sau patru masini in acel oras. Toata lumea circula cu tramvaiul, bicicleta sau pe jos. Si nu numai tinerii, ci si adultii sau chiar pensionari. Pentru ca nu au prejudecati. De niciun fel.
Biserici, catedrale, parcuri, verde, viu, perfect. Acestea sunt cateva cuvinte ce descriu locul unde mi-am petrecut vacanta de iarna: Bremen, orasul de care m-am indragostit.

 

Bremen, orasul de care m-am indragostit

Patricia Iota

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *