Bond. James Bond

Bond. James Bond

“Spectre”, cel mai recent film cu James Bond, se situeaza deja in topul incasarilor din intreaga lume si mai ales din… China. Nu este o intamplare, pentru ca multe dintre scenele din “Spectre” au fost filmate pe strazile orasului Shanghai. Incasarile din primele zile de cand ruleaza in China se ridica deja la 58,9 milioane dolari.
Este cel de al 24-lea film din seria agentului 007 si cel de-al patrulea in care rolul lui Bond este jucat de Daniel Craig. Bugetul acestui film este un record: 245 milioane de dolari, devenind astfel unul dintre cele mai scumpe filme produse vreodata. Alaturi de Daniel Craig, in film mai joaca Cristoph Waltz, Lea Seydoux si altii.
De-a lungul timpului, James Bond a fost interpretat de actori de prima mana ai cinematografiei internationale: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton si Pierce Brosnan.

Autorul romanelor care stau la baza scenariilor seriei Bond este Ian Fleming. Personajul apare insa si in alte scrieri ale unor autori ca Robert Markham, John Gardner si Raymond Benson.
Fleming a facut parte, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dintr-o unitate de comando care actiona, sub acoperire, pe teritoriul Frantei. Alaturi de el a luptat, o perioada de timp, Patrick Dalzel-Job, un veteran de razboi decedat in 2003, care se pare ca a constituit modelul super-agentului secret James Bond.

Initial, Fleming hotarase de scrie doar patru carti despre Bond, insa editorul sau l-a convins sa continue.

Indragostit de peisajele din Jamaica, Ian Fleming si-a cumparat pe aceasta insula o proprietate pe care a numit-o “Golden Eye”, asa cum mai tarziu se va chema si primul film Bond in care joaca Pierce Brosnan. Multe dintre cartile de success din seria agentului 007 au fost scrise acolo. Si, interesant, dupa moartea scriitorului, proprietatea a fost cumparata de cunoscutul interpret de reggae, Bob Marley.

James Bond este, pe langa super-spion, si prototipul barbatului cuceritor, cu gusturi alese atat la mancare, bautura, dar si la femei. Este celebra replica sa, legata de bautura preferata Vodka martini, pe care o comanda “Shaken. Not Stirred.”

M, sefa lui Bond, cu care de multe ori 007 intra in contradictie, este un personaj care a fost inspirat de Sir Mansfield Smith-Cumming, fondatorul, in 1909, al Serviciilor Secrete Britanice.

O informatie putin cunoscuta este faptul ca numele James Bond a existat in realitate, si a apartinut unui specialist in ornitologie. Fleming spunea ca numele l-a atras pentru ca este masculin, nu este romantic si e destul de scurt.

Renumele lui Bond si succesul de care se bucura fiecare pelicula din seria lui 007 este dovedit si de faptul ca, in luna octombrie a acestui an, sase statui din ceara intruchipandu-i pe sase dintre actorii ce au jucat in filmele Bond – Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan şi Daniel Craig au fost expuse la prestigiosul muzeu Madame Tussauds din Londra.

Replica “Bond. James Bond”, asa cum se prezinta agentul 007 de-alungul zecilor sale de aventuri, ramane provocatoare peste ani, iar povestile cu acest super-spion fermecator nu vor inceta sa ne incite mult timp de-acum inainte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *