Banksy sau povestea excelentei in Street Art

Banksy sau povestea excelentei in Street Art

Banksy. Povestea lui inseamna povestea excelentei in Street Art…
O stire de ultima ora anunta vanzarea unui graffiti de mari dimensiuni, semnat Banksy si desenat de acesta in 1998 pe o remorca. Pretul lucrarii: 625.400 euro. Pictura, in stil graffiti, a fost scoasa la licitatie la Paris, de catre Digital Auction si se numeste “Silent Majority”.
Dar cine este Banksy, acest maestru al artei graffiti, pictor, regizor de film documentar si un fervent activist pentru pace? Nimeni nu-i cunoaste numele real, se stie doar ca e nascut in Bristol, Marea Britanie. In 2010, revista Time l-a nominalizat printre cele mai influente 100 persoane din lume, alaturi de Obama, Lady Gaga sau Steve Jobs. De asteptat, in fotografia pe care a trimis-o revistei isi ascunsese fata sub o punga de hartie, reciclabila (!).
Picturile lui se gasesc acum in multe dintre orasele importante ale lumii: Paris, Barcelona, Detroit, San Francisco, New York. Impresioneaza mai ales prin umorul lor fin, prin remarcile acide la adresa publicului si a autoritatilor, prin mesajul gen “ma opun”.
Un film regizat de el, prin care isi prezinta lucrarile, “Exit Through the Gift Shop”, a fost nominalizat in 2011 la Premiile Oscar pentru cel mai bun film documentar.
Pe langa arta graffiti, Banksy picteaza pe panza si sculpteaza.
Inceputurile? In anii ’80, zidurile cartierului Barton Hill, relativ rau famat, din Bristol – ziduri ce au devenit “suportul” primelor sale lucrari, al primelor sale sabloane, distinctive ca reprezentare, ce l-au propulsat in lumea graffiti-ului. Spiritul de fronda a fost cel care l-a insotit tot timpul in creatiile sale, facandu-l sa devina un artist “provocator” prin arta sa ce poarta mesajul unei “revolutii’ a pacii si al stoparii razboaielor de tot felul.

Banksy

Au urmat mai multe expozitii, toate sub semnul anonimatului, prin care a gasit un mod de a se revolta fata de autoritati. Provocator acest artist al zilelor noastre, nu-i asa?

Sorin Alexandru Sontea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *