Ayrton Senna: “Sa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde”

Ayrton Senna: “Sa fii al doilea inseamna sa fii primul care pierde”

Ayrton Senna da Silva (21 mar. 1960 – 1 mai 1994), legenda braziliana, a fost cel mai iubit pilot al epocii sale si, probabil, din intreaga istorie a Formulei 1. Stilul sau agresiv de a pilota, dus pana la limita regulamentului, i-a adus multi fani si  titlul mondial în 1990,  după ce l-a scos in décor pe coechipierul său Alain Prost, în primul viraj al cursei de la Suzuka. Senna era nemilos atunci când se afla pe pistă și urmărea doar victoria. Pentru brazilian locul doi nu exista. Era neînfricat și de la prima până la ultima cursă alergată nu s-a dat înapoi de la nicio bătălie.

Deja campion mondial în 1988, 1990 și 1991 alături de McLaren, Senna a înțeles că pentru a revendica din nou coroana supremă trebuie să facă o schimbare și astfel, pentru 1994, a mers la Williams-Renault, echipă care în 1992 și 1993 adusese titlurile mondiale pentru Nigel Mansell și Alain Prost. Monopostul Williams a fost în percepția lui Senna garanția succesului, mijlocul prin care poate ajunge din nou campion mondial, dar din nefericire acesta s-a transformat în propriul său mormânt. In cursa de la Imola brazilianul conducea în fața lui Michael Schumacher și avea mare nevoie de un rezultat pozitiv după ce în primele două etape nu obținuse nici măcar un punct. Mergea la limită când filmul carierei și vieții sale s-a rupt în virajul Tamburello. Din acel moment Formula 1 nu a mai fost la fel. Marele campion Senna dispăruse și o dată cu el Formula 1 pierdea poate cel mai talentat și combativ pilot pe care l-a avut vreodată.

Palmares – echipe: Toleman, Lotus, McLaren, Williams; starturi: 162; titluri mondiale: 3 (1988, 1990, 1991); victorii: 41; podiumuri: 80; pole position: 65; cel mai tânăr triplu campion mondial din istorie în 1991 la 31 de ani și 227 de zile.

(sursa: onlinesport.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *