Avioane de hartie

Avioane de hartie

Sa faci un avion de hartie, seamana cumva cu arta origami (vezi si http://www.pushtimea.ro/category/descopera/arta/). Iti trebuie doar o hartie si un pic de indemanare. 

Nimeni nu stie precis cand au fost construite primele avioane de hartie, insa istoricii il numesc pe Leonardo da Vinci inventatorul lor. Cu toate acestea, arta impaturirii hartiei si zmeele erau deja cunoscute in Asia cu sute de ani inainte. Asa ca primul avion de hartie ar fi putut zbura acum multe secole…

da vinci

Interesant este ca plutirea prin aer a avioanelor de hartie le-a indus oamenilor de stiinta si inginerilor o multime de cunostiinte de baza in ceea ce priveste zborul si aerodinamica lui. Stiati ca NASA insasi a trimis la un moment dat in spatiu un avion de hartie, cu o naveta spatiala? Va intrebati daca ele zboara si in spatiu… Se pare ca nu, doarece acolo nu exista atmosfera. Ele vor pluti doar intr-o singura directie si pot face acest lucru ani in sir, pana in momentul in care s-ar lovi de un alt obiect.

avion hartie

Exista si recorduri. In 2012, un absolvent de colegiu, Joe Ayoob, a stabilit un record mondial cu un avion de hartie care a zburat pe o distanta de aproximativ 75 de metri. Incercati si voi!

(sursa: wonderopolis)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *