Atacul de la Pearl Harbour sau o zi de decembrie care a schimbat cursul istoriei

Atacul de la Pearl Harbour sau o zi de decembrie care a schimbat cursul istoriei

 

Acum 74 de ani, in urma atacului de la Pearl Harbour, Statele Unite ale Americii au intrat in Al Doilea Razboi Mondial.
Atacul de la Pearl Harbour a fost o lovitura prin surprindere a marinei imperiale japoneze asupra flotei americane si a fost declansat in dimineata zilei de duminica 7 decembrie 1941.
Japonezii au auncat in lupta peste 350 de avioane ce au decolat de pe 6 nave portavion, in doua valuri de atac aerian. Pierderile americanilor au fost foarte mari: peste 2400 de morti, peste 1200 de raniti, 3 crucisatoare si 3 distrugatoare scufundate, 188 de avioane doborate.
Statul Major Imperial Japonez a numit aceasta operatiune “Operatiunea Hawaii”. Golful Pearl Harbour se afla in Hawaii si in acel moment, in 1941, acolo era ancorata intreaga flota a SUA.

 

Atacul de la Pearl Harbour sau o zi de decembrie care a schimbat cursul istoriei

 

In urma acestui atac, Statele Unite ale Americii au intrat in Al Doilea Razboi Mondial. Presedintele Franklin D. Roosvelt a numit aceasta zi “unul dintre cele mai infame momente ale istoriei”.

Planul japonezilor a schimbat cursul istoriei

Japonezii nu au trimis o declaratie de razboi oficiala americanilor, iar consecinta atacului lor prin surprindere a fost ca SUA au renuntat la pozitia lor oarecum neutra cu privire la intrarea in razboi, ceruta pana atunci de mai multe ori de catre Aliati.
Japonezii au ales aceasta strategie, de a distruge prin surprindere o cat mai mare parte din flota americana, pentru a-i impiedica pe acestia sa ajute flotele Marii Britanii si Olandei, din Asia de sud-est, impotriva carora Japonia intentiona sa lupte.
Japonia avea in plan sa atace Malaezia si Indiile de Est olandeze, pentru a pune mana pe rezervele de petrol din aceste zone. Japonia a importat petrol din SUA pana in primavara anului 1941, economia ei fiind dependenta de aceste importuri. Datorita diferitelor faze ale razboiului, SUA hotarase sa-si mute flota din Pacific in Hawaii, tocmai pentru a preintampina expansiunea Japoniei in acea zona.
Atacul japonez a fost condus de amiralul Yamamoto, comandantul flotei Japoniei, avand aprobarea neoficiala a imparatului Hirohito.

Stia presedintele american despre atacul de la Pearl Harbour?

Presedintele Franklin D. Roosvelt a aflat despre atac la ora 13:47, in ziua de 7 decembrie. Timp de 24 de ore, el a pregatit mesajul pe care a doua zi l-a prezentat in fata Congresului american, mesaj prin care dorea ca SUA sa intre in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Practic, prin acest eveniment, in lume se schimbau echilibrele de putere din acea perioada. Istoricii arata ca determinarea lui Roosvelt a fost cea care a reusit sa intoarca parerile opiniei publice americane, ce se impotrivea, pana la acea data, intrarii in razboi. In acel moment, peste 80% dintre americani erau impotriva acestui lucru.
Exista insa si o literatura, destul de bogata, care acrediteaza ideea ca atacul asupra bazei de la Pearl Harbour nu a fost o surpriza pentru conducatorii SUA. Partizanii acestei idei sustin ca presedintele Roosvelt stia despre acest atac, dar a tinut secreta aceasta informatie pentru a-si sustine planul ca SUA sa intre in razboi, alaturi de aliati. Se pare ca, de fapt, SUA ar fi provocat in mai multe randuri Japonia, mai cu seama prin actiuni economice.
Legat de evenimentele din acea zi, se spune ca specialistii americani ar fi spart codul secret al japonezilor si ca informatiile au fost tinute in secret fata de comandantii flotei din Pearl Harbour. Iar in acea zi au fost intrerupte toate transporturile comerciale din acea zona, pentru ca sa nu fie observate manevrele flotei japoneze ce se indrepta spre Pearl Harbour.
Cu privire la toata aceasta controversa se vor pronunta insa istoricii si specialistii care, cu siguranta, studiaza inca acest eveniment extrem de important din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
In orice caz, 7 decembrie 1941 ramane o zi care a schimbat cursul istoriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *