Astazi se implinesc 170 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu

Astazi se implinesc 170 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu

Mihail Eminescu s-a nascut pe 15 ianuarie 1850, la Botosani, dupa cum atesta “Condica de nasteri si botezuri’ a bisericii Uspenia, din oras, acolo unde a fost botezat. “In iarna lui 1850, preotul Ioan Stamate l-a botezat pe fiul caminarului Gheorghe Eminovici si al doamnei Raluca, in ziua de 21 Ghenari (…)”, apare scris acolo. Mult timp, locul nasterii lui Eminescu a fost considerat satul Ipotesti, varianta contrazisa, spun specialistii, chiar de aceasta insemnare din condica bisericii.
Eminescu s-a nascut intr-o casa din centrul targului Botosaniului, aproape de biserica Upsenia. Acolo a stat, se pare, pana la varsta de 5 ani, dupa care s-a mutat la Ipotesti, care era o mosie cumparata de tatal sau. Un loc idilic, asa cum se povesteste, cu paduri si iazuri, populate de animale si pasari de tot felul. Casa in care locuiau nu era mare, fiind construita in stil traditional taranesc, cu pridvor si foarte ingrijita.
Cei ce-au studiat cu atentie opera lui Eminescu, ne spun ca acest loc atat de frumos a lasat multe amintiri in sufletul poetului, amintiri ce aveau sa revina in multe dintre basmele scrise de el, ca si in poemele Luceafarului.
Isi petrece copilaria in Ipotesti, alaturi de fratele sau, Ilie, apropiat de varsta lui, facand fel de fel de nazdravanii, ca toti copiii de varsta lui. Se ascundeau prin diverse locuri, in sertarele scrinului sau in lazi vechi, din care ieseau de multe ori plini de seul de la lumanarile pastrate acolo.
Se jucau inventand diverse jocuri, avand la dispozitie suficient spatiu in gospodaria in care locuiau. Cel mai ades, se jucau “de-a v-ati ascunselea” si de-a povestitul basmelor, in care interpretau, fiecare din ei, diverse personaje. Multe dintre aceste intamplari, Eminescu le-a povestit in versuri, in poezia “Copii eram noi amandoi”:

“Copii eram noi amândoi,
Frate-meu şi cu mine.
Din coji de nucă car cu boi
Făceam şi înhămam la el
Culbeci bătrâni cu coarne.

Şi el citea pe Robinson,
Mi-l povestea şi mie;
Eu zideam Turnul-Vavilon
Din cărţi de joc şi mai spuneam
Şi eu câte-o prostie.

Adesea la scăldat mergeam
În ochiul de pădure,
La balta mare ajungeam
Şi l-al ei mijloc înotam
La insula cea verde (…)”.

Dupa ce a implinit 7 ani, Mihai Eminescu a mers la Gimnaziul din Cernauti, unde a urmat ciclul primar si ciclul intai gimnazial, pana la varsta de 14 ani. Din timpul gimnaziului a ramas cu amintirea profesorului sau, Aron Pumnul, caruia i-a dedicat prima sa poezie, pe care a scris-o la 16 ani, “La mormantul lui Aron Pumnul”. Termina studiile la liceul de baieti din Botosani.
Cu toate ca familia sa era destul de instarita, Eminescu a muncit inca de la 14 ani, angajandu-se in vacanta “contopist” la Cancelaria Targului, din Botosani. Se alatura la un moment dat trupei de teatru Pascaly, ca sufleur si ca figurant, iar apoi lucreaza in Galati, ca hamal in port. In fapt, Eminescu isi dorea extrem de mult sa devina actor, dar si dramaturg.

Cat despre iubirile din adolescenta sa, una dintre primele este Maria Vasilescu, o actrita de 21 de ani din trupa Pascaly. El avea, atunci, 18 ani. Aceasta iubire, care nu convenea deloc tatalui sau, face ca acesta sa-i propuna, ca sa-l desparta de actrita, sa plece la Viena pentru a studia filozofia si dreptul. Eminescu accepta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *