Astazi sarbatorim “Ziua Brancusi”

Astazi sarbatorim “Ziua Brancusi”

19 februarie este ziua de nastere a sculptorului roman Constantin Brancusi.

Cine este Constantin Bracusi?

Am putea raspunde simplu: el este Coloana Infinitului si Poarta Sarutului si Masa Tacerii si Cumintenia Pamantului si …

Celebrul sculptor Henry Moore scria in 1937 despre genialul artist roman: ”Brancusi a fost cel care dat epocii noastre constiinta formei pure”. Brancusi este insasi arta sa, fiind considerat cel mai important sculptor al secolului al XX-lea. Prin operele sale, a renuntat la figurativ si a daruit lumii esenta lucrurilor.

Despre Brancusi

Nascut la Hobita, in judetul Gorj, pe 19 februarie 1876, urmeaza cursurile Scolii de Arte si Meserii din Craiova, apoi Scoala de Belle-Arte din Bucuresti, pe care o absolva in 1902.

Fiind un mare admirator al lui Rodin, pleaca la Paris in 1904 si intra (in 1905) la Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts. Cu toata admiratia sa imensa fata de Auguste Rodin, refuza sa lucreze in atelierul acestuia, spunand ca ”La umbra marilor copaci nu creste nimic”.

La Paris are ocazia sa-i intalneasca pe marele poet Apollinaire, pe pictorul si sculptorul Amedeo Modigliani, pe talentatul pictor Marcel Duchamp si multe alte personalitati ale epocii.

In 1920 semneaza manifestul intitulat “Contre Cubisme, contre Dadaisme”, alaturi de alte nume mari ale literaturii si artei din acea perioada – Andre Gide, Paul Valery, Fernand Leger.

Urmeaza o serie de expozitii, la Paris, la Bucuresti, la New York, perioada fasta pentru creatia lui Brancusi, in care iau nastere opere valoroase, nemuritoare.

brancusi atelier

O imagine a atelierului (refacut) al marelui sculptor

In 1937 si 1938 inaugureaza la Targu-Jiu Coloana Infinitului, Poarta Sarutului si Masa Tacerii.

Brancusi

S-a stins din viata pe 16 martie 1967.

Brancusi si vorbele sale intelepte

Brancusi a fost si un om de mare spirit. A lasat in urma lui o multime de ganduri care au intrat in galeria “citatelor celebre”. Iata cateva, cu mult miez: “Cand nu mai esti copil, ai murit demult.”, “Eu am facut piatra sa cante pentru Omenire”. “O sculptura nu se sfarseste niciodata in postamentul sau, ci se continua in cer, in piedestal – si in pămant”.

Cine este Constantin Brancusi?

Ne punem aceasta intrebare in fiecare an, poate prea rar, din pacate… Chiar daca Romania isi numara pe degete cetatenii care au “rasturnat’ lumea prin ceea ce au facut, pe primul loc se afla el, inegalabilul Brancusi. Si, poate ca niciun roman, indiferent de varsta, n-ar trebui sa ocoleasca orasul Targu-Jiu, unde arta monumentala a lui Brancusi dainuie inca.

Cateva lucrari ale marelui sculptor, de referinta pentru sculptura moderna, intrate in patrimoniul universal…

Maiastra

Brancusi

Sarutul

Brancusi

Domnisoara Pogany

Brancusi

Pasare in vazduh

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *