Astazi sarbatorim Floriile

Astazi sarbatorim Floriile

Astazi sunt Floriile, o sarbatoare crestina care comemoreaza intrarea lui Isus in Ierusalim in zilele de dinaintea patimilor. Este cea mai importanta sarbatoare care vesteste Pastele, zi in care oamenii merg la biserica si cei care tin post au dezlegare la peste.

Cei care la botez au primit nume de flori isi sarbatoresc astazi onomastica.

Astazi sarbatorim Floriile

Salcia este nelipsita la sarbatoarea Floriilor. Dupa ce sunt sfintite, ramurile de salcie se pun la icoane, usi, porti, ferestre sau pe ramurile pomilor fructiferi si ai vitei de vie. Pe ogoare si in gradini se ingroapa muguri de salcie ca sa atraga belsugul.

In bisericile ortodoxe credinciosii poarta ramuri de salcie care au fost sfintite, simbolizandu-i pe locuitorii Ierusalimului care l-au intampinat cu bucurie pe Mantuitor.

Incepand cu sarbatoarea Floriilor, se intra in Saptamana Patimilor. In Sfanta zi de Joi se comemoreaza Cina cea de taina, iar Vinerea Mare comemoreaza rastingnirea lui Isus.

In seara de Florii incep slujbele deniilor, care vor continua in saptamana Patimilor. Deniile sunt slujbe de dimineata tinute seara. Aducand lumina diminetii in intunericul serii, ele au rolul de a-l pregati pe crestin sa treaca de la intunericul pacatului la lumina credintei.

Se spune ca cine se impartaseste de Florii are sanse sa i se implineasca orice dorinta.

Si se pare ca asa cum va fi vremea in aceasta zi, la fel va fi si in ziua de Paste.

In noaptea de Florii fetele isi viseaza ursitul, iar daca isi pun busuioc sub perna vor deveni mai frumoase si, cu putin noroc 🙂, se vor marita in acel an.

“Florii” este termenul popular al sarbatorii de astazi si are la origini o veche serbare romana de la inceput de primavara, “Floralia”.

Prima atestare documentara a sarbatorii de Florii dateaza din secolul al IV-lea, cand Sfantul Epifanie a scris doua predici pentru aceasta ocazie. Tot atunci, pelerina Etheriei povesteste despre felul in care Floriile erau sarbatorite la Ierusalim si face prima mentiune a sfintirii ramurilor de salcie in biserici, in evocarea bucuriei intampinarii Mantuitorului.

In Evul Mediu, Floriile mai erau denumite duminica aspirantilor sau a candidatilor (persoanele nebotezate se duceau la episcop si cereau botezul) ori duminica gratierilor, pentru ca diriguitorii acordau gratieri pentru condamnati.

Imparatii Bizantului si domnitorii ortodocsi din rasarit celebrau Floriile cu fast. La sarbatoare participa intreaga curte.

In Romania, Floriile imbina semnificatia evenimentului biblic cu traditii populare care isi trag radacinile din antichitatea traco-pontica. Conform acestor traditii, ramura de salcie simbolizeaza innoirea, primavara, renasterea naturii.

Sarbatoarea Floriilor este una de bucurie pentru toti crestinii, dar sta sub semnul intelegerii faptului ca zilele ce urmeaza sunt unele ale tristetii. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *