Astazi romanii sarbatoresc Dragobetele

Astazi romanii sarbatoresc Dragobetele

Obiceiurile din strabuni spun ca azi, de Dragobete, trebuie sa te imbraci in haine frumoase si sa ai in casa flori de primavara. Si sa iubesti, desigur…

De unde vine numele acestei sarbatori

De unde vine numele acestei sarbatori? Nu se stie foarte sigur, dar se banuieste ca ar fi un derivat din cuvantul “drag”, de origine slava. Alti cercetatori spun ca aceasta sarbatoare populara, a iubirii, Dragobetele, se trage dintr-o sarbatoare religioasa Glavo-Obretenia. La fel, se mai spune ca, in Oltenia, sufixul “bete” desemna “o adunare”, astfel ca asociat cu “drag” inseamna o multime de oameni, uniti prin sentimente de iubire, la inceput de primavara.

Dragobetele este sarbatoarea romaneasca a iubirii

Oricum, indiferent de radacinile etimologice ale cuvantului, este vorba despre dragoste, despre iubire, despre credinta ca daca tinerii glumesc in aceasta zi, in care nu ai voie sa plangi, ei vor fi indragostiti tot timpul anului. Atentie: baietii n-au voie sa supere, astazi, fetele si sa se certe cu ele! Academicianul Alexandru Surdu scrie cu mult miez despre aceasta sarbatoare, in cartea sa “A sufletului romanesc cinstire”: “In povestea Babei Dochia, Dragobete este mentionat doar in treacat, ca fiul acestuia, care o insoteste uneori si se presupune ca o apara fata de ciobanii cu care are discutii si fata de zeul Marte (Martisor), personificarea lunii martie, numita si Germinar. (…) Dragobete (este) personificarea iubirii, Fat-Frumosul din poveste, pe care il tot viseaza fetele in noptile lungi de iarna, cand sunt bantuite uneori de Zburatorul cel inselator si rau”.

Obiceiuri si traditii de Dragobete

Asadar, iubirea si florile sunt “actorii” principali ai acestei sarbatori, pur romanesti, dar si obiceiurile de tot felul legate de aceasta zi, ramase in memoria noastra colectiva. Se spune: “Dragobetele saruta fetele”, pentru ca unul dintre obiceiuri era acela ca, daca unei fete ii placea de un baiat, iar acesta era suficient de “iute de picior” pentru ca s-o ajunga si sa o sarute, acest sarut insemna ca cei doi se logodeau pentru un an. Sarutul trebuia insa sa aiba loc in public, in vazul tuturor. Iata ce mai spune traditia populara despre aceasta zi: fetele strangeau zapada ramasa, iar apa ce rezulta din topirea ei era considerate a avea proprietati magice. Tot de Dragobete, gospodarii se ocupau cu mai multa atentie de animalele lor. Traditia populara mai spune ca in aceasta zi nu se coase si nu se lucreaza la camp. Dragobetele este o sarbatoare frumoasa, adevarata, plina de traditii, de obiceiuri, plina de viata, de culorile florilor de primavara, de indemnuri spre lucruri frumoase, spre atentie si respect, spre comuniune sufleteasca.

Sarbatoriti-o si voi, cu gandul la primavara care se apropie…!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *