Astazi este prima zi de Hanukkah

Astazi este prima zi de Hanukkah

Anul acesta, Hanukkah (“Sarbatoarea rededicarii”), sarbatoare iudaica care dureaza 8 zile si este echivalentul Craciunului pentru copiii evrei, incepe in ziua de 22 Decembrie.

Hanukkah comemoreaza rededicarea Templului din Ierusalim in urma victoriei revoltei conduse de fratii Macabei asupra monarhiei din Siria, care incerca sa distruga religia evreiasca si sa elenizeze popoarele de sub dominatia sa.

Astazi este prima zi de Hanukkah

In fiecare seara se aprinde Hanukia, un sfesnic special cu 8 lumanari destinat acestei sarbatori care, de altfel, se mai numeste din acest motiv si “Sarbatoarea luminilor”.

Hanukkah mai este celebrata prin consumul alimentelor fripte în ulei. Favoritele sunt  gogosile si latche (un fel de chiftelute cu cartofi care se pot servi cu sos de mere).

Ceremonia se desfasoara in special în familie, dar se aprind lumanari si la sinagoga, iar copiii primesc o mica suma de bani.

In zilele noastre Hanukkah este si un prilej de serbari cu cantece și jocuri, in special pentru copii. Cel mai raspandit este jocul cu titirezul.

Urarea care se face cu aceasta ocazie este Hag Hanukkah Sameach!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *