Arta de sub microscop

Arta de sub microscop

Recent, manata de dorinta de a da peste ceva special, pasionant, care sa imi starneasca interesul, am descoperit un domeniu artistic care mai mult ca sigur va va uimi si pe voi sau, macar, va va capta atentia. Este vorba despre arta de a crea microminiaturi. Cu cat imi doresc sa mai mult sa cunosc latura aceasta a artei, cu atat descopar mai multe sinuozitati si amanunte fascinante.

Vreau sa va vorbesc si voua despre ea. Si nu pot face asta fara a va povesti despre Edward Ghazaryan, artistul care practica cu multa pasiune aceasta arta de peste jumatate de secol.  

Cunoscut la nivel mondial, artistul armean Edward Ghazaryan este considerat „parintele” microminiaturilor. Domnul Ghazaryan si-a expus prima opera miniaturala (o sculptura intr-un fir de par), imposibil de detectat cu ochiul liber, in urma cu mai bine de 50 de ani, în Yerevan. De atunci a creat peste 600 astfel de miniaturi, printre care mici sculpturi reprezentandu-i pe Honaker, Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii, Stalin, Janise Khaddar, Rockefeller si multi altii.     

In anul 1977, Ghazaryan si-a prezentat o parte din lucrari in cadrul unei expozitii din Los Angeles. Cu acea ocazie, vizitatorii americani ai expoziţiei au denumit operele sale „cea de-a opta minune a lumii”.

Si, de parca asta nu ar fi fost de ajuns, artistul nostru a mers mai departe in excentricitatea pasiunii sale: el a creat miscari asincrone în acelaşi cadru miniatural. Prima sa demonstratie de aceste gen a avut loc la Moscova, unde cateva figurine jucau o piesa chiar în interiorul firului de par.         

Pe langă acest talent deosebit, Ghazaryan are o pasiune deosebita si pentru muzica. Este un eminent inovator al instrumentelor din “familia” viorii. In plus, este si un excelent caricaturist.     

Va ofer mai jos doua mini-“minuni” marca Edward Ghazaryan: statuetele lui Don Quijote impreuna cu Sancho Panza si Paganini, vazute printr-un ochi de ac.

 

paganini

 Livia El-Shaikh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *