Arta de a lua decizii

Arta de a lua decizii

Buna, dragii mei! M-am gandit sa va propun pentru astazi o discutie despre arta de a lua decizii si despre asumarea lor. Sunt sigura ca fiecare dintre noi ne confruntam zilnic cu o multime de decizii pe care trebuie sa le luam: cum sa ne imbracam, ce sa mancam, cu cine sa vorbim si cu cine nu, cum ne raportam intr-o anumita situatie la ceilalti si la deciziile lor. Si de multe ori ne este greu sa ne hotaram, chiar si in ceea ce priveste lucrurile de mai mica importanta.
Nimeni nu este ocolit de nevoia de a lua decizii si nici de faptul ca trebuie sa suporte consecintele lor. De multe ori m-am intrebat de ce ne este atat de greu sa luam decizii. Se presupune ca nu e greu sa alegi intre ceea ce iti place si ceea ce nu, insa de fiecare data cand suntem pusi in situatia de a hotara un lucru sau altul, ceva ne spune sa avem grija, pentru ca deciziile pe care le luam ii pot afecta si pe altii… Acest lucru ne destabilizeaza si ne face sa devenim nehotarati, tematori sau stresati in luarea unor decizii peste care altfel am fi trecut extrem de usor. De aceea, eu cred ca atunci cand luam o decizie e bine sa o luam singuri, indiferent daca inainte ne-am sfatuit sau nu cu cineva. Sa incercam sa fim in primul rand sinceri cu noi.
Ar putea urma intrebarea: dar daca ceea ce ne dorim noi ii poate rani pe altii? Eu cred ca deosebit de asteptarile pe care le avem de la ceilalti, fiecare dintre noi este liber sa decida pentru el. Nimeni nu o poate face in locul nostru.
Urmarea ar fi ca ne vom si asuma raspunderea pentru deciziile noastre, lucru ce implica un mare curaj, pentru ca niciodata nu stim sigur cu ce se vor solda. Daca dam cu capul de perete, ne doare, insa s-ar putea si ca un tablou sa ne cada in cap, sau pe picior… Ideea este ca atunci cand apar anumite consecinte, nu foarte benefice ale deciziilor noastre, nu inseamna ca suntem pedepsiti, ci pur si simplu ca acestea sunt urmarile naturale ale faptelor noastre.
De multe ori ne dorim ca altcineva sa ia deciziile in locul nostru, fie pentru ca ne este teama ca am putea gresi fie pentru ca ne simtim nepregatiti in a lua hotarari. Eu cred insa ca nu exista decizie gresita, pentru ca fiecare hotarare pe care o luam ne conduce spre o rezolvare din care avem ceva de invatat. Luand decizii, ”ii inchidem gura” mintii noastre care ne face uneori sa ne indoim de noi insine.
Un “secret” care ne poate ajuta sa luam decizii mult mai usor ar fi lipsa regretelor. De fiecare data cand luam o decizie, tindem sa regandim si sa analizam faptele, incepem sa ne indoim ca am luat decizia “corecta” etc. Ei bine, acest lucru este complet inutil si ne risipeste multa energie. Fiti hotarati si incredintati ca ati facut bine asa!
Fiecare dintre voi are puterea de a decide pentru propria-i viata – bineinteles, fara a face altora un rau intentionat. Asadar, decideti cu incredere!

Sinziana Constantinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *