Armata romana

Armata romana

Imperiul Roman nu ar fi putut fi ridicat si mentinut fara armata romana, una dintre cele mai impresionante forte militare din istorie. La inceputuri, in timpul Republicii, membrii ei erau selectati numai dintre proprietarii de pamanturi, dar pe masura ce imperiul se extindea, regula a fost eliminata, iar recrutii straini primeau cetatenia romana dupa 20 de ani de serviciu.

In primul secol al erei noastre, trupele numarau 300.000 de soldati, majoritatea din provincii. Soldatii romani, numiti legionari, erau profesionisti care se inrolau pe termen lung, luptand intre 16 si 26 de ani, in functie de rang. Erau invatati disciplina, imbracati in armuri si condusi de tacticieni. In fruntea lor se afla, nominal, imparatul. 

romans

Desi numarul legiunilor a variat de-a lungul timpului, fiecare era condusa de un general si sase subordonati, cunoscuti drept tribuni, de obicei din clasa patricienilor. O legiune la puterea ei maxima era alcatuita din zece cohorte de 400-500 de soldati; cohortele erau impartite in centurii de 80-100 de oameni, conduse de un centurion. Centuriile erau formate din plutoane – contubernia – de opt oameni. Fiecare centurie, cohorta si legiune purta un stindard sau simbol. Cel mai important era vulturul legiunii.

Acvila

Pierderea vulturului in batalie era o rusine. Recuperarea lui, asa cum a facut odata Augustus, era o fapta de glorie. 

In timpul luptei, apropiindu-se de dusman, legionarul arunca mai intai lancea, apoi se lupta corp la corp cu o sabie scurta, in timp ce se proteja cu un scut din lemn cu margine de fier. Daca supravietuia, legionarul primea o plata generoasa in prada, bonusuri si o pensie constand in pamanturi. Cand nu erau in razboi, legionarii pazeau frontierele extinse ale imperiului din Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Ei construiau si drumuri, apeducte si ziduri, mostenire durabila a prezentei romane peste hotare.

viaduct

Petrecandu-si cea mai mare parte a vietii in provincii, legionarii se casatoreau adesea cu localnice si se stabileau acolo, raspandind cultura si obiceiurile romane nu doar in Europa, ci si in Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

(sursa: National Geografic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *