Alexandru cel Mare… o viata de legenda

Alexandru cel Mare… o viata de legenda

A fost fiul regelui Filip al II-lea, al Macedoniei. De aici si numele de Alexandru Macedon, ce i s-a dat atunci cand a devenit la randul lui rege, nume preschimbat apoi de catre romani, din respect, in Alexandru cel Mare.

A trait doar 32 de ani (356 i.H. – 324 i.H.), dar a avut o viata de legenda. Copil fiind, dovedeste inclinatie spre arta razboiului si este pasionat de lupte. In acelasi timp, invata sa calareasca, sa vaneze si sa cante la diverse instrumente.
Pe cand avea doar 10 ani, reuseste sa imblanzeasca un cal, primit cadou de tatal sau de la niste negustori si pe care nimeni nu putuse sa il  stapaneasca. Alexandru a descoperit frica animalului de propria umbra si, profitand de acest lucru, a reusit sa il dreseze. I-a dat numele de Buchephalas (“Cap de taur”) si l-a avut insotitor multi ani in timpul luptelor.

Cand a implinit 13 ani, tatal sau l-a adus pe Aristotel, cel mai mare invatat al vremii, sa se ocupe de educatia viitorului rege. Astfel, Alexandru ajunge sa patrunda tainele filosofiei, astronomiei, matematicii, medicinii, logicii si artei. Este pasionat de operele lui Homer si de marii eroi ai acelor vremi, Hercule si Ahile. Este inteligent si invata cu usurinta totul.

Alexandru nu era foarte inalt, dar era bine cladit si puternic. Cu parul blond si ochii de culori diferite (unul caprui inchis si unul albastru deschis), era un tanar carismatic si cu o personalitate puternica.

La varsta de 20 de ani, cand tatal sau este omorat de catre propriile garzi, Alexandru devine regele Macedoniei.

Dupa ce asigura linistea la granitele tarii, tanarul conducator isi pune in aplicare visul de cucerire a lumii. Din acel moment istoria si-a schimbat cursul.

Alexandru a pornit o campanie de expansiune care avea sa dureze 10 ani. Lupta impotriva Persiei, din spirit de razbunare, dar si pentru a acapara cat mai multe dintre bogatiile acestui imperiu si, pana la urma, invinge trupele regelui persan Darius al III-lea. Cucereste Babilonul, Siria, India si Egiptul si incearca sa impuna cultura greaca teritoriilor cucerite. Astfel, orasul Alexandria, din Egipt, devine unul dintre leaganele culturii acelei lumi, pentru o lunga perioada de timp. 

Cu toate acestea, maretul sau plan, de a merge pana la capatul Pamantului, se surpa atunci cand moare din cauza febrei, la varsta de 32 ani. Era stapanul celui mai mare imperiu cucerit vreodata. 

Alexandru cel Mare ramane in istorie nu numai ca un mare conducator de osti, dar si ca o personalitate marcanta ce a contribuit la raspandirea civilizatiei si culturii grecesti in tarile si teritoriile pe care le-a cucerit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *