Ai visat?… Scrie desprea asta!

Ai visat?… Scrie desprea asta!

Visele au fost intotdeauna strans legate de literatura, de condeiele multor scriitori si poeti. Ele au fost fie sursa de inspiratie, fie subiectul unor povestiri sau ale unor romane, fie “materie prima” pentru nenumarate poezii. Poate si tu, deseori, te-ai trezit din somn si te-ai asezat la masa de scris, cu gandul de a povesti ceea ce ai visat… 

In special in perioada romantismului, visul a fost o tema frecventa in literatura. Unul dintre poetii care a descris intr-un mod absolut inegalabil trairile noastre interioare a fost Mihai Eminescu. “Viata-i vis” – acesta este, ca un exemplu, laitmotivul din nuvela sa “Sarmanul Dionis”. Nu doar pentru genialul poet, ci si pentru alti poeti romantici, visul se confunda cu insasi lumea interioara.

Desigur, “Visul unei nopti de vara”, (cu titlul original “A Midsummer Night’s Dream”), celebra comedie romantica a lui William Shakespeare, reprezinta si ea un alt exemplu al preocuparilor scriitorilor mari pentru aceasta stare speciala – visul.

Revenind la spatiul literaturii romane, Alexandru Macedonski, poet care va face trecerea dintre romantism spre simbolism, are fata de vis un alt tip de perceptie, mai mult estetica. Macedonski prefera visul unei realitati de care este dezamagit si il considera un fel de refugiu fata de prezent.

Multi scriitori folosesc visul in operele lor pentru a-si contura mai bine personajele, pentru a le analiza sau pshihanaliza, pentru a explica modul lor de gandire. Povestind un vis al unui personaj, autorii apeleaza la anumite simboluri care-i fac pe cititori sa patrunda mai adanc dorintele sau sperantele acestor personaje.

Asadar, daca iti place sa iti asterni gandurile pe hartie, nu ocoli o sursa de inspiratie atat de generoasa cum sunt visele. Ai visat?… Scrie despre asta! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *