Adevarul despre… gogosi!

Adevarul despre… gogosi!

 

Credeti ca gogosile au fost inventate de polistii din filmele americane? Nici vorba… Se aude ca romanii se pricepeau la asta… (dar la cate nu se pricepeau?), iar prin Evul Mediu erau preparate in manastiri, de catre calugari.
Dar in Europa ele au “poposit” si au devenit populare abia prin 1400. Vi se pare tarziu? Mie,nu! Le intalnim mai intai in Germania, umplute cu ciuperci sau cu carne, apoi in Olanda si in Anglia. Tot olandezii sunt cei care aduc “moda” gogosilor in America. Dar cum americanii cand se apuca de ceva, duc pana la capat, au decretat si o zi nationala a gogosilor, in prima zi de vineri a lunii iunie, din fiecare an.
Drumul lor catre a fi… umplute, a durat insa ceva, pentru ca la inceput aratau ca niste bile din aluat, prajite in untura. Printre cei mai inventivi “creatori” de gogosi, se numara si un capitan din America, Gregory, care pur si simplu le-a gaurit in mijloc pentru a se putea praji mai usor, de unde si prima forma a gogosilor, asemanatoare cu cea ce azi.
Apoi, in analele gogosilor apare o doamna, Elisabeth Gregory, mama lui Hanson Gregory, cel de mai sus, care insa le-a desavarsit, reteta sa de baza fiind pe baza de aluat si alune si nucsoare. Asa a aparut si denumirea a gogosilor – “doughnut”, sau mai simplu, “donut”.
Desigur, insasi aceasta istorie “romantata” a gogosilor ar putea fi o… gogoasa, dar pana cand nu vom avea alte date, o luam de buna. Oricum, este aproape sigur ca acest desert a fost semnalat in 1803 intr-o carte de bucate din Anglia, intr-un capitol cu retete americane. Incet-incet, atat gogosile cat si termenii – doughnut si donut – asa cum
erau denumite, si-au facut loc in diverse articole si carti. Compania Americana Dunkin’ Donuts, numita asa in 1950, pare a fi cea mai veche firma, in materie de gogosi, ce a supravietuit pana-n zilele noastre, iar cuvantul folosit de ea a fost “donut”. Posibil ca acest lucru, datorat notorietatii companiei, sa statueze numele de donut, dat gogosilor, in deosebi americane. Daca aveti insa probleme cu forma corecta, Oxford Dictionary ne spune ca “doughnut” este denumirea internationala, iar “donut” este o pronuntie pur americana.
In articolul urmator, va vom “turna gogosi” despre specificul acestui desert, in diverse tari ale lumii. Pana atunci, cel mai bine ar fi sa va tratati, pe puteri, cu gogosile adevarate ale prietenilor nostri de la Alpin! Tineti aproape, va urma!

 

Gogosi Alpin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *