Aborigenii din Australia

Aborigenii din Australia

Pentru primii colonisti britanici, Australia era un continent gol, pe care il puteau revendica si folosi dupa pofta inimii. In realitate insa, localnicii australieni (aborigenii) ocupau insula de 30.000 sau chiar 40.000 de ani. Stramosii lor ajunsesera aici venind probabil din Asia, fie pe mare, fie pe puntea de uscat in Epoca Glaciara, cand a scazut nivelul apelor.

In anul 1770, cand capitanul Cook i-a intalnit pentru prima data, aborigenii numarau, se pare, 300.000 de oameni dispersati in sute de triburi, pe tot continentul. Adaptandu-se la acel mediu dur si necrutator, aborigenii nu prea il schimbasera de-a lungul timpului. Traiau de pe urma pamantului – barbatii vanau sau pescuiau, iar femeile adunau roadele. Nu aveau case, nu cultivau plante si detineau foarte putine bunuri. Nu aveau bani si nici macar notiunea de proprietate. 

aborigeni

Stilul lor de viata nu insemna insa ca nu aveau sentimente fata de pamant. Dimpotriva, aborigenii erau extrem de atasati de teritoriu. Fiecare trib ramanea in zona lui si toate erau puternic legate de animalele si pamantul pe care traiau.

Aborigenii erau saraci in ochii occidentalilor, insa cultura lor era bogata. Mituri, legende si cantece despre momentul Creatiei, cunoscut drept Vremea Visurilor, erau transmise pe cale orala de la un trib la altul. In nord, artistii locali au creat picturi splendide, pe roci si scoarta de copac.

aborigeni arta

Scena de ceremonie, pictata cu cateva mii de ani in urma si descoperita in 2008 in Wellington Ranges, Australia

Desi poate ca si-au fluturat sulitele catre englezii invadatori, aborigenii nu erau agresivi. Cook ii considera “o rasa timorata si inofensiva”. De fapt, ei ii dispretuiau pe colonistii albi, care erau extrem de putin pregatiti sa supravietuiasca in mijlocul naturii. 

Dupa 50 de ani de colonizare, insa, populatia lor se redusese la jumatate. Desi cele mai cumplite abuzuri au disparut odata cu trecerea timpului, aborigenii au continuat sa sufere din cauza discriminarii pana in zilele noastre. 

 

(sursa:National Geografic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *