45 de ani de la “…un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire”

45 de ani de la “…un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire”

Apollo 11 este numele primei misiuni în care omul a pășit pe suprafața satelitului natural al Pamantului, Luna. Este în același timp și cea de-a cincea misiune cu echipaj uman din Programul Apollo, gestionat de NASa și a treia care plasează oameni pe orbita lunară. Lansată pe data de 16 iulie 1969, misiunea era constituită din Neil Aiden Amstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă și Edwin Eugene “Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar. Pe data de 20 iulie, Armstrong și Aldrin au devenit primii oameni care au pășit vreodată pe Lună, în timp ce Collins orbita deasupra lor.

Misiunea a îndeplinit visul președintelui american John F. Kennedy, acela de a trimite un om pe Lună până la sfârșitul decadei anilor `60, într-un discurs ținut înaintea unei întruniri a Congresului pe 25 mai 1961.

Criticii filmului “aselenizarii” din 16 iulie 1969 afirma, pe baza dovezilor incluse in film, ca acesta este realizat intr-un studio de pe pamant. Scopul falsificarii ar fi, dupa unii, justificarea fondurilor deturnate din programul Apollo, care n-ar fi ajuns niciodata pe Luna. Altii considera ca misiunea Apollo 11 ar fi ajuns pe Luna dar filmul cu ce s-a petrecut acolo este tinut secret, publicului servindu-i-se un fals.

Cu toate acestea si Televiziunea Romana (in alb-negru pe atunci) a transmis in direct acest eveniment care, intr-un fel, a schimbat istoria. La o ora din noapte, conform fusului orar, mii de romanii si-au tinut o clipa respiratia de emotie, privindu-i pe cei doi astronauti cum pun piciorul pe suprafata Lunii. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *