Astazi se implinesc 245 de ani de la nasterea lui Beethoven

Astazi se implinesc 245 de ani de la nasterea lui Beethoven

 

Astazi se implinesc 245 de la nasterea marelui compozitor german Ludwig van Beethoven (nascut in 1770, la Bonn), creatorul celei mai cunoscute Simfonii din lume: Simfonia a V-a, denumita si “A Destinului” si a “Sonatei lunii”.
Momentul este marcat de motorul de cautare Google printr-o animatie haioasa, care-i pune pe curiosi sa refaca partiturile unor cunoscute opere ale lui Beethoven.

 

De ce Beethoven este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzica clasica ai tuturor timpurilor?

Pentru ca, dupa cum spun cei mai multi dintre cunoscatorii in materie, Simfonia a V-a de Ludwig van Beethoven este o lucrare care a insemnat o piatra de hotar in muzica, o lucrare care a schimbat oarecum tiparele muzicii culte, atingand un nivel de inspiratie nemaintalnit pana atunci si, se pare ca nici de atunci inainte. Scrisa in C minor (Do minor), Simfonia a V-a pare a povesti chiar destinul compozitorului ei.
Beethoven avea peste 30 de ani cand a compus aceasta opera nemuritoare, intre anii 1804-1808, iar Simfonia l-a facut cel putin la fel de cunoscut ca si predecesorul sau, genialul Wolfand Amadeus Mozart.
Trebuie spus ca Beethoven a studiat cu Mozart, dar si cu Antonio Salieri si Joseph Haydn. Ascultandu-l cantand la pian, Mozart a rostit o fraza care a ramas in memoria tuturor: “Intr-o buna zi, acest baiat va oferi lumii ceva despre care se va discuta indelung”.

Beethoven a fost o persoana temperamentala, dar plina de generozitate. De tanar a fost nevoit sa-si sustina financiar intreaga familie. De la varsta de 22 de ani, odata cu a doua sa calatorie la Viena, incepe sa sustina concerte private, pentru aristocratia austriaca, find recunoscut ca un pianist deosebit de virtuos.
De asemenea, compune si reuseste sa publice mai multe dintre compozitiile sale.
Primul sau concert (in formula pian si orchestra), prezentat in fata publicului, are loc in 1795, la Viena. Ii urmeaza, la scurt timp, o serie de concerte la Dresda, Berlin, Praga, Bratislava.
Odata cu prima simfonie compusa, Simfonia in Do major, compozitorul se confrunta cu primele semne de scadere a auzului.
Boala se agraveaza dar, cu toate acestea, in acea perioada continua sa compuna si scrie unele dintre cele mai importante opere ale vietii sale: Simfonia a III-a “Eroica”, sonata pentru pian “Appasionata”, Simfonia a V-a si Simfonia a VI-a “Pastorala”.
In 1824 are loc prima auditie a Simfoniei a IX-a, un mare succes, dar pe care Beethoven nu-l poate simti in totalitate, din cauza ca nu aude ovatiile spectatorilor din sala, care s-au ridicat in picioare si au inceput sa-si agite palariile si sa strige.
Conform insemnarilor sale, studia in fiecare zi de la ora 5.30 pana la pranz, dar traieste o adevarata drama, datorata acestui handicap, surzenia, care-l face sa se izoleze din ce in ce mai mult, impingandu-l la un moment dat aproape de sinucidere.
Opera sa cuprinde 9 simfonii, 1 concert pentru vioara si orchestra, 5 concerte pentru pian si orchestra, 32 de sonate pentru vioara si pian, o Missa – Missa Solemnis, 16 cvartete pentru coarde si o opera, “Fidelio”.
In 1826 se imbolnaveste de congestie pulmonara si moare, dupa patru luni de suferinta, la 26 martie 1827.
Prin opera si geniul sau a influentat numerosi compozitori care l-au apreciat si admirat, cum ar fi Schubert, Mendelssohn, Schumann, Brahms, Wagner.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *