Astazi se implinesc 161 de ani de cand s-a spus “Da!” pentru Unirea Principatelor Romane

Astazi se implinesc 161 de ani de cand s-a spus “Da!” pentru Unirea Principatelor Romane

 

24 ianuarie este ziua in care sarbatorim Unirea Principatelor Romane, sau Mica Unire, asa cum este numita in ultimul timp.

1859, o conjunctura politica favorabila pentru Unirea Principatelor Romane

In 1859, intr-o conjunctura politica internationala favorabila, Alexandru Ioan Cuza este ales ca domnitor in ambele principate, Tara Romaneasca si Moldova, savarsindu-se astfel unirea celor doua state.
Aflate sub dominatia Rusiei si a Imperiului Otoman, cele doua state romanesti n-ar fi avut nicio sansa sa se uneasca daca n-ar fi izbucnit Razboiul Crimeii, in urma caruia Rusia a fost invinsa de o coalitie de puteri formata din Marea Britanie, Franta si Imperiul Otoman.

Astfel, dupa semnarea Pacii de la Paris, in 1856, marile puteri europene decid sa acorde Moldovei si Tarii Romanesti dreptul sa-si consulte cetatenii cu drept de vot asupra Unirii. Formula era aceea a Adunarilor Ad-hoc, urmate de Divanurile Ad-hoc care urmau sa se pronunte asupra viitorului celor doua tari.
In Tara Romaneasca lucrurile au mers bine, dar in Moldova actiunea a fost la inceput impiedicata de anumite interese ale unor politicieni aflati sub influenta Imperiului Otoman. La interventia Marilor Puteri, insa, Moldova a putut sa spuna pana la urma “Da”, Unirii cu Tara Romaneasca.
Totusi, ceea ce propunea coalitia marilor Puteri era doar o Unire “de fatada”, formala, un fel de uniune a celor doua state, dar avand fiecare domnitori si capitale diferite, sub numele de “Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei”.

In 1859, pe 5 ianuarie la Iasi, in Moldova si pe 24 ianuarie la Bucuresti, in Tara Romaneasca, au avut loc alegeri. Surpriza a constituit-o faptul ca cetatenii ambelor tari si-au ales acelasi domnitor – pe Alexandru Ioan Cuza. Astfel, Marile Puteri au fost nevoite sa recunoasca doua principate conduse de acelasi domn.

Alexandru Ioan Cuza, artizanul Micii Unirii

Recunoasterea internationala a Unirii Principatelor Romane i se datoreaza in buna masura lui Alexandru Ioan Cuza, autor, de asemenea, a multor reforme care au pus bazele statului roman modern. Cuza a fost initiatorul reformei electorale, a secularizat averile manastiresti, a facut o reforma agrara si o reforma a invatamantului. Tot in acea perioada, s-a adoptat prima Constitutie romaneasca si a fost creat primul Parlament unic al Romaniei si primul guvern unitar. Numele de Romania, dat noii tari, a venit mai tarziu, in 1866, dupa abdicarea lui Cuza.

“Hora Unirii”, care se canta in fiecare an cu acest prilej, a fost compusa pe versurile lui Vasile Alecsandri, de catre Alexandru Flechtenmacher. Poezia lui Alecsandri fusese publicata in 1856, in revista “Steaua Dunarii”, condusa de Mihail Kogalniceanu, sub titlul de “Hora Unirii”.

Asadar, in fiecare luna ianuarie, pe ziua de 24, haideti sa inchinam un gand de recunostinta tuturor acelor adevarati patrioti, care au facut posibila aparitia statului roman modern, in pofida tuturor piedicilor puse in calea Principatelor de catre interesele marilor puteri de atunci si sa ne aducem aminte de primele versuri din Hora Unirii:

“Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inimă română,
Sa-nvârtim hora frăției
Pe pământul României!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *